Jaký je vztah mezi AGEs (produkty pokročilé glykace) a ROS (reaktivními formami kyslíku)?

Nejprve otázka: Proč se těmito informacemi vůbec zabývat?? … Protože jde o jádro problémů většiny lidí, aniž by si to uvědomovali. Zároveň jde o problém globální, civilizační. Dlouho jsem nechápal, proč má tolik lidí civilizační nemoci jako je cukrovka, demence, ADHD, Alzheimer, ateroskleróza, autoimunitní problémy, chronické záněty a mnoho dalších nepříjemností. Nechápal jsem také, co má největší vliv na úspěch v životě. Tím hlavním je překvapivě dokonalé zdraví. Bez toho je nesmírně těžké dosáhnout úspěchu. Dosáhnete jej vždy jen za cenu těžkých ztrát v jiné oblasti. Spousta lidí se domnívá, že má dobré zdraví. Není tomu tak. Ani zdaleka! Tahle společnost je nemocná a ani si to neuvědomujeme. K vyléčení je nutné pochopit procesy v těle na buněčné úrovni. Teprve potom máte šanci začít dodržovat rady vědců a lékařů, kteří se na tuto problematikou specializují a vychází z mnoha hloubkových studií a také ze své lékařské praxe. Je těžké řídit se jejich radami, když nerozumíte kořenovým důvodům! Jejich rady jsou totiž velmi radikální. Nemůžete se jimi řídit, jste-li chyceni v pasti dogmat, cukru a marketingu.

Co jsou to AGEs?

O produktech pokročilé glykace jsem psal v příspěvku produkty pokročilé glykace. Jako AGEs označujeme chemické sloučeniny, které způsobují záněty, protože se jedná o pro tělo nepřirozené až vyloženě toxické substance. Tělo má na tyto látky receptory, zejména v ledvinách, nazývané RAGE (Receptor for AGEs), které detekují tyto nežádoucí sloučeniny a spouští zánět. Věřte mi, že nechcete mít v těle žádné chronické ani jiné záněty. Přesto jich máte nyní spoustu a ani o tom nevíte. Záněty se totiž aktivují nejen velké, typicky při virové infekci, ale také mikroskopické všude možně v těle, v cévách i kapilárách, v srdci, ledvinách, v mozku, zkrátka všude. Proč se záněty spouští? Mimojiné právě v důsledku detekce AGEs. Tělo se proti těmto látkám brání. Neumí-li je vyloučit, zpravidla kolem nich vytváří obranné linie. V cévách potom dochází ke kalcifikaci, kornatění a dalším průšvihům. AGEs jsou hlavní příčinnou infarktu a mrtvice.

Co jsou to ROS?

ROS je zkratka pro „Reaktivní formy kyslíku“ (anglicky Reactive Oxygen Species). Představte si je jako malé, ale velmi aktivní molekuly obsahující kyslík, které ale v těle způsobují problémy, je-li jich příliš mnoho.

Zde je několik klíčových bodů pro pochopení ROS:

  1. Původ: ROS vznikají v našem těle přirozeně, zejména jako vedlejší produkt buněk vznikající při výrobě energie. (Je to jako vedlejší produkt při spalování paliva v autě.)
  2. Typy: Mezi běžné typy ROS patří superoxid, peroxid vodíku a hydroxylový radikál. Nemusíte si pamatovat jejich názvy, důležité je pouze vědět, že jsou velmi reaktivní., tzn. mohou se snadno vázat na molekuly.
  3. Dvojí role: ROS mají v těle jak pozitivní, tak i negativní dopad:
    • Pozitivní: V malém množství pomáhají v boji proti infekcím a při buněčné komunikaci.
    • Negativní: Ve velkém množství poškozují buňky, proteiny, DNA a další důležité součásti našeho těla.
  4. Oxidační stres: Když je v těle příliš mnoho ROS, nazýváme to „oxidační stres“. Je to jako když necháte železo na dešti – začne rezivět. Podobně ROS způsobují „rezivění“ našich buněk.
  5. Stárnutí a ROS: Akumulace poškození způsobeného ROS v průběhu času přispívá výrazně k procesu stárnutí.
  6. Zdroje: Kromě přirozené produkce v těle mohou ROS vznikat i z vnějších zdrojů, jako je znečištění, kouření nebo UV záření.
  7. Obrana těla: Naše tělo má systémy na boj proti nadměrnému množství ROS. Tyto systémy zahrnují antioxidanty, které můžeme získat z potravy (např. z ovoce a zeleniny) nebo které naše tělo samo vyrábí.
  8. Souvislost s nemocemi: Nadměrné množství ROS je spojováno s různými zdravotními problémy, včetně srdečních chorob, cukrovky a některých typů rakoviny.

Zjednodušeně lze říci, že ROS jsou jako malé „ohňostroje“ v našich buňkách. V malém množství mohou být užitečné, ale příliš mnoho způsobuje vážné škody. Cílem je udržet je v rovnováze.

Vztah mezi produkty pokročilé glykace (AGEs) a reaktivními formami kyslíku (ROS):

  1. Tvorba AGEs a generace ROS:
    • Tvorba AGEs vede ke zvýšené produkci ROS.
    • AGEs interagují se svými receptory (RAGEs), spouštějící intracelulární signální kaskády, které podporují tvorbu ROS.
    • Tento proces může být zvláště výrazný v podmínkách hyperglykémie, jako je diabetes mellitus.
  2. Oxidační stres:
    • Jak AGEs, tak ROS přispívají k oxidačnímu stresu v buňkách a tkáních.
    • Tento oxidační stres poškozuje proteiny, lipidy a DNA, urychlujíc buněčné stárnutí a dysfunkci.
    • AGEs mohou dokonce přímo modifikovat proteiny a měnit jejich strukturu a funkci!
  3. Vzájemná amplifikace:
    • ROS mohou urychlit tvorbu AGEs podporou oxidace proteinů a lipidů.
    • AGEs naopak stimulují další produkci ROS, vytvářející tak bludný kruh.
    • Tento cyklus může být obzvláště škodlivý v chronických onemocněních.
  4. Zánět:
    • Jak AGEs, tak ROS jsou spojeny se zvýšeným zánětem v tkáních.
    • Aktivují prozánětlivé dráhy, vedoucí k uvolnění cytokinů a dalších zánětlivých mediátorů.
    • Chronický zánět způsobený AGEs a ROS je příčinou různých onemocnění, včetně aterosklerózy a neurodegenerativních poruch.
  5. Mitochondriální dysfunkce:
    • AGEs a ROS narušují funkci mitochondrií, vedoucí ke snížené produkci energie a zvýšené tvorbě ROS.
    • Toto může vytvořit další cyklus poškození, protože dysfunkční mitochondrie produkují více ROS.
  6. Vaskulární komplikace:
    • Při stavech jako je diabetes přispívají jak AGEs, tak ROS k vaskulárním komplikacím poškozováním endoteliálních buněk a podporou aterosklerózy.
    • AGEs mohou také přímo ovlivnit strukturu a funkci cévní stěny modifikací extracelulární matrix.
  7. Stárnutí a nemoci spojené se stárnutím:
    • Akumulace AGEs a zvýšená produkce ROS jsou spojeny s procesem stárnutí a nemocemi spojenými se stárnutím, jako je Alzheimerova choroba a kardiovaskulární onemocnění.
    • AGEs se hromadí v tkáních s dlouhou životností, jako je kolagen, přispívající k tuhnutí tkání a orgánů.
  8. Vyčerpání antioxidantů:
    • Jak AGEs, tak ROS vyčerpávají buněčné antioxidační obrany. Buňky jsou potom zranitelnější vůči oxidačnímu poškození.
    • To může zahrnovat snížení úrovní klíčových antioxidantů, jako je glutathion.
  9. Genetické a epigenetické změny:
    • ROS mohou přímo poškodit DNA, zatímco AGEs negativně ovlivňují genovou expresi prostřednictvím epigenetických modifikací.
    • Toto vede k dlouhodobým změnám v buněčné funkci a způsobuje rozmanité patologie.

Pochopení vzájemného působení mezi AGEs a ROS je klíčové pro vývoj strategií ke zmírnění jejich škodlivých účinků v různých patologických stavech a procesech stárnutí. Toto zahrnuje vývoj inhibitorů tvorby AGEs, látek rozrušujících AGEs, antioxidantů a strategií pro zlepšení mitochondriální funkce.

Co s tím vším??

Nikdo dnes přirozeně nemá čas studovat jak funguje jeho tělo. Chceme jen rychlý zisk, užitek, výhody.
Můžete mít ovšem falešný užitek a zisk, nebo opravdový užitek a zisk. Obojí záleží na vašem vnitřním nastavení co vnímáte jako opravdu přínosné. Je-li tím „opravdovým“ pro vás například nabytí značného majetku ZA KAŽDOU CENU, nebo „užívání“ si drogového opojení (ať už jde o alkohol, cukr, či něco jiného), pak směle do toho. Platit budete svým zdravím, případně zničením rodinných či jiných sociálních vazeb. Je-li však vaším cílem dosahování harmonie a životního naplnění, nemáte jinou možnost, než se začít zajímat o to, jak dostat nejprve vaše tělo do přirozené rovnováhy, tzn. zejména jak odstranit záněty, které si ani neuvědomujete.

Jak snížit příjem AGEs látek jsem detailně popsal v již zmíněném příspěvku produkty pokročilé glykace. Ve zkratce: stačí vyhýbat se zcela průmyslově vyráběným potravinám (tzv. „srágorám“) a nezahřívat nikdy potraviny na teploty vyšší než 160°C. Ideální je pouze vařit. Teplota při važení nepřesáhne 100°C. Nefritovat, negrilovat, nepíct! Když už máte před sebou nějakou potravinu, která prošla vysokými teplotami, tak alespoň odstraňte hnědé a černé povrchy (příklad: kůrka chleba). To je šílené, že? Vždyť kůrka chleba se jedla vždy, po celá tisíciletí! Přesto obsahuje AGEs. Tělo zvládne detoxikovat pouze 15000 jednotek AGEs denně. Zatímco uvnitř chleba může být třeba jen 100 jednotek AGEs na 100 g, v kůrce jich budou tisíce. Když si k tomu dáte smaženou slaninu, budete mít hned dohromady třeba i 50000 jednotek AGEs v těle. Proč do sebe cpát AGEs vědomě opravdu nevím. Nechápu to. Protože je společensky nevhodné okrajovat kůrku? Protože je to „výživový extrémismus“? Počítá se bohužel každý gram. Totiž každý gram škodlivých látek způsobuje zkrácení vašeho času na Zemi. Jste tvořivci? Tvořivé lidi potřebujeme. Čím déle můžete přispívat společnosti, tím lepší v tom můžete být a o to větší přínos budete mít, jak pro sebe sama, tak pro vaše blízké a pro širší sociální společenstva. Není mi jasné proč si vědomě ničit dobu pobytu na Zemi. Nedává to žádný smysl. Ledaže jste konzumenty mediálních stok, které chrlí pouze negativní informace a váš mozek je těmi sra…mi úplně zamořen a touží po sebedestrukci.

Je přirozené snažit se využít maximálním způsobem svůj potenciál. Je to hluboce uspokojující. Děláte maximum pro to, abyste mohli na konci říct, že to stálo za to a nemusíte litovat promarněných šancí, protože jste prostě udělali vše co jste mohli udělat. Zajímat se o to co jíte a celkově o zlepšení životního stylu, je nejlepší investice, jakou můžete udělat. Vrátí se vám to v dalších oblastech zvýšením výkonnosti, soustředěnosti, zlepšením myšlení a také objevením dovedností ve využívání vašeho času nejlepším možným způsobem. Vymaníte se tím z drogových závislostí, o kterých ani nevíte, že je máte. Tak například se můžete naučit jíst jen když máte hlad, namísto když máte „na něco chuť“. Víte, že máte s velkou pravděpodobností inzulínovou rezistenci? Tuto pandemickou poruchu má přibližně 90% západní populace. Přečtěte si co to je inzulínová rezistence a jak se jí zbavit. Je to důležité.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *