Léčba ADHD

Četnost případů poruchy pozornosti (ADD), které jsou dnes označovány jako porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), se v posledních letech viditelně zvyšuje. ADHD je přitom jen souhrnný název, kterým jsou označováni lidé mající sadu symptomů, např. se nemohou soustředit, jsou nepozorní či nevšímaví a často i hyperaktivní, což je pozorovatelné zejména u dětí. Jaké jsou ale hlavní příčiny? A jak ADHD léčit?

Zaujal mne podcast s Dr. Markem Hymanem a Dr. Georgem Papanicolaou, kde společně diskutují o ADHD a zdůrazňují, že se nejedná primárně o poruchu mozku, ale že je ve hře řada různých faktorů způsobujících ADHD. Konkrétně se jedná o výživu, zdraví střev, genetické predispozice a vliv toxinů z okolí (např. z uhelných elektráren, chemiček, skladů, exhalací z dopravy apod.).

Oba lékaři mají s léčbou ADHD mnoho zkušeností.

  • Upřednostňují léčbu celostním přístupem, který zahrnuje nastavení diety a životního stylu
  • Řešení neshledávají v používání léků (léky mají většinou jen krátkodobý účinek).
  • Zdůrazňují vliv špatné stravy na zdraví střev a tím na funkci mozku. Prvním krokem k vyléčení ADHD je vyhýbat se škodlivé stravě.
  • Upozorňují též na vliv genetických predispozic, kdy např. gen COMT ovlivňuje hladinu dopaminu v mozku.
  • Prokazatelný negativní vliv na zdraví mozku má i znečištění životního prostředí toxiny (zejména olovo, rtuť, arsen).
  • Nemáme-li přístup k potravinám z ekologického zemědělství, užívat doplňky (např. omega-3 mastné kyseliny, hořčík, vitamíny B, D a další).

Dr. Hyman a Dr. Papanicolaou prosazují celostní medicínský přístup zaměřující se na identifikaci a léčbu základních příčin namísto pouhého léčení symptomů farmaceutikami. Navrhují úpravy životního stylu, změnu stravy, meditaci.

Dr. George Papanicolaou je absolventem Philadelphia College of Osteopathic Medicine a je certifikovaným specialistou v oboru rodinné medicíny z Abington Memorial Hospital. Je také praktikem funkční medicíny v Institutu pro funkční medicínu.

Dr. Mark Hyman je americký lékař, zakladatel a ředitel UltraWellness Center. Je uznávaným odborníkem na oblasti funkční medicíny, která se zaměřuje na identifikaci a léčbu základních příčin nemocí, namísto zaměření pouze na léčbu symptomů. Dr. Hyman je autorem mnoha bestsellerů o zdraví a stravě, včetně knih o „diabetu dieta“ (Pegan diet), která propojuje principy paleo a veganské diety. Často se objevuje v médiích jako odborník na zdravý životní styl a výživu.

Hyman a Papanicolaou v podcastu zdůrazňují, že každý pacient s ADHD je jedinečný a vyžaduje individuální přístup založený na jeho genetice, prostředí a podpoře. Uvádějí, že v USA je na léky proti ADHD léčeno jedno z deseti dětí, což je výrazný nárůst oproti minulosti. Poruchy učení a autismus jsou čím dál tím běžnější.

Výživa je podle těchto specialistů nejvýznamnějším faktorem. Řada dětí s ADHD konzumuje vysoce průmyslově zpracované potraviny, nejedí téměř žádnou zeleninu, čili nemají dostatek živin, které potřebují. Jedí potraviny, které způsobují zánětlivost. Často konzumují lepek a mléčné výrobky, které mohou být pro některé děti značně neurotoxické. Jí také aditiva a chemikálie (různá Éčka) obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách.

Existuje celá řada potravinových intervencí, které se ukázaly být účinné. Dokonce i odstranění potravinových citlivostí bylo v jedné studii ve Velké Británii prokázáno jako účinné. Je mnoho literatury na toto téma, ale není to něco, o čem by se mluvilo, když jdete k psychiatrovi; není to bohužel hlavní proud. Lidé upřednostňují rychlá „řešení“, tzn. psychofarmaka. Problém se tím přitom nijak výrazně neřeší.

Dr. Papanicolaou zdůrazňuje důležitost celostního pohledu na ADHD, které je chybně vnímáno jako psychiatrický problém, který se musí léčit medikací. Jenže ADHD je spíše symptomem širších problémů těla, zejména špatné střevní mikroflóry, které následně ovlivňují mozek. Odstraníte-li tyto problémy, přestane být mozek negativně ovlivňován a začne fungovat normálně.

Nevhodná strava, zejména cukr, aditiva, mléčné výrobky, pečivo,  bývají převažující příčinou ADHD. Na několika příkladech ze své klinické praxe tito lékaři dokládají, že odstranění škodlivých složek ze stravy a přidání vitamínů a minerálů potřebných pro zdravé fungování mozku, konkrétně se často jedná o deficit železa, hořčíku, draslíku, vitamínů skupiny B, zlepší v mnoha případech stav pacienta již během několika týdnů. Rozebírají také vliv toxických látek, jako je olovo a rtuť, na mozek, a zdůrazňují důležitost testování a detoxikace těla z těchto látek pro zlepšení symptomů ADHD. Zmiňují konkrétní případy, kdy třeba došlo k identifikaci vysoké toxicity způsobené u jednoho dítěte tím, že si hrálo na hřišti v blízkosti uhelné elektrárny. Na hřišti byly naměřené vysoké koncentrace olova a arsenu. Po detoxikaci se projevy ADHD výrazně zmírnily.

Oba lékaři sdílejí případové studie pacientů s ADHD, kteří prošli léčbou zaměřenou na příčiny jejich stavu, tzn. změna stravy, doplňků stravy a detoxikace. Jednotlivé popisované případy ukazují významná zlepšení jak ve schopnosti soustředit se a v chování, tak i ve zlepšení dalších souvisejících zdravotních problémů. Zdůrazňují význam přístupu funkční medicíny k ADHD, který se zaměřuje na odhalení a léčbu základních příčin onemocnění. Navrhují, že i jednoduché změny v životním stylu, jako je zlepšení stravy a přidání určitých doplňků, přináší značné zlepšení.

Dr. Papanicolaou uvádí případ Joeyho:
„Joey přišel za mnou se spoustou problémů. Hlavním problémem bylo, že se mu nedařilo ve škole a bylo mu řečeno, že má ADHD. Rodiče s ním šli na primární péči, kde lékař chtěl ihned začít s podáváním stimulantů, jako je Ritalin nebo Adderall, ale rodiče to nechtěli. Slyšeli podcast, přečetli si jeden z mých blogů a rozhodli se přijít do našeho centra. Zjistili jsme, že Joey měl od raného dětství problémy se střevy a ekzém. Měl koliku, citlivost na mléčné výrobky a ekzém, které se časem trochu zmírnily, pak se vyvinuly sezónní alergie a poté ADHD.

U Joeyho jsem provedl genetické testy, které ukázaly několik důležitých genů, včetně těch, které ovlivňují metylaci. Metylaci vysvětluji ve svém řešení Ultramine. Methylace je proces, který tělo používá v tisících reakcí k aktivaci molekul. Dva geny, MTHFR a COMT, skutečně kontrolují metylaci, a COMT gen konkrétně je zodpovědný za metabolizaci neurotransmiterů dopaminu, norepinefrinu a epinefrinu, které jsou zodpovědné za chování, exekutivní funkce, seberegulaci, koncentraci a učení v prefrontálním kortexu. Zjistil jsem, že Joey měl variantu v COMT genu, která mu zanechávala velmi nízké hladiny dopaminu. Navíc měl velmi špatnou stravu a byly mu chybějící důležité živiny, včetně vitamínu B12 a riboflavinu, které jsou důležité pro produkci energie.

Gen MTHFR je zodpovědný za metylaci folátu, což je důležitá součást procesu, jak vaše neurotransmitery a váš mozek fungují. Joey měl několik genetických variací, špatnou stravu a zjistili jsme, že měl také problémy se zdravím střev, měl například ekzém a problémy s trávením od útlého dětství, což se postupem času trochu zlepšilo, ale pak se vyvinulo v ADHD.

Joey byl opravdu chytrý kluk, ale měl problémy se soustředěním a chováním, které nebyly tak extrémní jako u některých jiných dětí. Když jsem ho začal léčit, provedl jsem genetické testování, které ukázalo několik důležitých genů včetně těch, které ovlivňují metylaci a metabolismus neurotransmiterů. Zjistili jsme, že má variantu genu COMT, která způsobila, že měl od základu nízké hladiny dopaminu.

Dále jsme zjistili, že má špatnou stravu a nedostatek důležitých živin, jako je vitamín B12, riboflavin (B2) a byl na hranici s folátem, kvůli variantě genu MTHFR, který folát neuměl správně využít. Toto vše mělo vliv na jeho schopnost soustředění a učení se.

Začal jsem s Joeyem pracovat na jeho stravě a přidal jsem doplňky stravy, jako je hořčík, rybí olej a vitamin D, ještě než jsme dostali výsledky testů. Po šesti týdnech, kdy se strava změnila a byly přidány doplňky, si všimla jeho matka zlepšení ve škole a jeho schopnosti soustředit se. Nakonec jsme přidali tyrosin, aby se zvýšila hladina dopaminu, což mělo velký vliv na jeho výkonnost a chování.“

Joeyho případ ukazuje, jak důležité je podívat se na celkový obraz a řešit základní příčiny ADHD, nikoli jeho symptomy. Jde o ukázkový příklad celostní funkční medicíny.

Podcast s těmito lékaři ve mě dobře rezonuje, protože mám stejné zkušenosti. Nedošlo u mě sice změnou stravy k vymyzení symptomů, ale významně se vše zlepšilo. Problém je, že když žijete větší část života pod vlivem ADHD, nemáte vytvořené potřebné návyky pro kvalitnější fungování. I když se změnou životního stylu uzdravíte fyzicky, stále ještě budete muset zapracovat i na přebudování návyků, tedy budete muset vyřešit psychickou stránku problému. Na tuto málo známou skutečnost je v podcastu rovněž poukázáno.

Více na téma porucha pozornosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *