Nízkosacharidová dieta – low carb tabulka

Nízkosacharidová dieta (low carb) spočívá ve vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem sacharidů, tedy s vyšším obsahem cukru. Proč? Protože cukr je příčinou řady vážných zdravotních potíží, takže se snažíme energii získávat z tuků (případně z přebytků proteinů). Nejjednodušší je postupovat opačně, tedy identifikovat všechny potraviny vysokosacharidové a ty vyloučit z jídelníčku. Avšak můžete pro zrychlení hubnutí řadit potraviny i podle nízkého obsahu sacharidů. K tomu lze s úspěchem využít low carb tabulku.

Při snižování konzumace vysokosacharidových potravin se snažíme především nahradit brambory, veškeré pečivo, těstoviny a rýži, tzn. potraviny s vyšším obsahem sacharidů nahrazujeme potravinami s nižším obsahem sacharidů.

Tabulka níže má na prvním místě avokádo, protože se jedná o superpotravinu. Nejde totiž jen o to zbavit se vysokosacharidových potravin, ale především rozšířit jídelníček o další potraviny, zejména jsou-li low carb. V době, kdy jsme měli závislost na cukru, nám nechutnali a proto jsme se jim vyhýbali. Přitom jsme se ochuzovali o řadu důležitých minerálů a vitamínů, které zpravidla obsahují.

Nízkosacharidové potraviny
č. potravina sachar. ve 100g popis
1 Avokádo 5 Jedná se osuperpotravinu pro keto dietu, protože obsahuje hodně zdravého tuku, železo, B6, vlákninu.
2 Nudle shirataki 0.8 Ve vodě rozpustná vláknina zkořene rostliny Konjak (zmijovec indický). Používá se jako náhražka těstovin na začátku diety.
3 Cuketa 3 Obsahuje převážně vodu (90%). Dále vápník, hořčík akaroten.
4 Zelené fazolky 3 Vařené jsou dokonalou přílohou k masu. Bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny C, B, nukleové kyseliny abílkoviny.
5 Listová zelenina 3 Zelený salát, římský salá, rukola, polníček, apod. slouží jako nosná vláknina i jako zdroj minerálů.
6 Chřest 3 Obsahuje vitamíny C aE, kyselinu listovou, draslík, antioxidanty.
7 Květák 5 Dokonalá dietní náhrada vysokosacharidových příloh, tzn.snadno nahrazuje brambory, pečivo, i rýži.
8 Zelí bílé hlávkové 5 Lze dobře používat jako náhrada vysokosacharidových příloh. Nejlépe krátce dušené pro změknutí, nebo i syrové strouhané do salátů.
9 Rajčata 5 Doporučuje se odstranit semínka a slupku, protože obsahují lektin. Rajčata mají v sobě beta karoteny, vitamíny A, B, C, D, F, K. Hodně vlákniny.
10 Brokolice 6 Obsahuje vitamíny C, E, B1, B2, B9 aminerální látky jako je draslík, vápník, fosfor a síra. Vkuchyni má všestranné využití.
11 Celer 7 Obsahuje vitamíny A, K, E. Stopové zastoupení prvků: vápník, železo, draslík, hořčík, zinek ajód. Používáme především coby okořeňující doplněk, ale i jako přílohu.

Pozn.: Tabulku doplňuji průběžně. Bude obsahovat přibližně 100 položek, až bude hotová.

 

Více viz:

https://www.cukrovka.cz/obsah-sacharidu-v-potravinach

https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/avokado-cerstve

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *